Monday, August 13, 2007

Berliner guide

Jeg lovet en Berlin-guide, so here we go.

Kunst/museum

Om man tar seg en tur innom Potsdamer Platz og Kulturforum, kan man ikke unngå å se Sony Center, hvor en fantastisk skatt av et filmmuseum ligger. Tro meg, opplevelsen er absolutt verdt 10 euro. Da vi var der, fant filmkostyme-utstillingen Findus sted, og der var det mye stilinspirasjon å finne. Ovenfor kunne man besøke den permanente utstillingen som omhandlet klassiske filmer, med fokus på utviklingen til tysk filmindustri - fra stillefilmens tidsalder til i dag. En stor utstilling om Marlene Dietrich og en annen utstilling om utviklingen i filmeffekter og animasjon falt spesielt i smak (de hadde til og med drakten til Darth Vader fra Star Wars der!).
Jeg vil anbefalle å ta med en audio-guide fra billettskranken i første etasje, det er best med kommentar til utstillingene.Neue Nationalgalerie i Berlin er akkurat det en kan forvente, et fantastisk stykke arkitektur, men også et fint sted å nyte lunsjen sin på i sommersolen. Dessverre valgte vi å besøke galleriet torsdag kveld (den eneste kvelden i uken det er åpent til ti), og det virket som om alle besøkte galleriet samtidig som oss. Galleriets køsystem var ufattelig klønete og baserte seg på nummeret en hadde på billetten, og de slapp inn mennesker i store grupper. Derfor måtte vi vente i 45 minutter på å komme inn. Da vi først var inne, derimot, var det ganske fint. Mye mennesker, men også mange malerier fra berømte malere som Monet, Degas og Van Gogh.
Om en skal besøke galleriet, bør man nok besøke det tidlig på morgenen for å unngå endeløse køer og høylytte VIP-grupper.Neues Museum, lokalisert i berømte Museum Island, er spesielt verdt et besøk. Jeg anbefaller alle å ta en tur innom annen etasje, hvor de utstiller en gigantisk samling med egyptiske objekter, blant annet "the famous bust of Nefertiti". Utstillingen er spesielt fascinerende om du tar med deg et par øretelefoner og et lite apparat med en audio-guide fra boden ved inngangen.

Shopping

Det ble ikke så mye tid til shopping for meg, men jeg klarte likevel å besøke et par anbefalte steder. Noe var bra, og noe hellet litt over på den dårlige siden.

Garage, second hand butikken jeg har hørt mest om i Berlin, var ganske vanskelig å finne selv, så det er lurt å spørre seg litt fram. Den ligger i en ganske liten blindvei, inni en svær kjeller. Med en gang du trer innenfor døren blir du imponert av den gigantiske plassen fylt med alt du kan tenke deg av bruktklær, men om du faktisk går rundt og ser litt på plaggene, merker du at kvaliteten ikke er særlig god på mange av plaggene. Jeg endte opp med å finne én fin dansetights som så ut til å være i utmerket stand, til ca 80 kr, som i grunn er dyrt. Jeg tok den ikke på meg før morgenen da jeg skulle reise, og da viste det seg at alt det elastiske i tightsen, strikken, hadde gått i oppløsning, noe som igjen resulterte i masse pulver utpå beina mine.
Jeg synes absolutt Garage er verdt et besøk, men prøv for all del plagget og se litt på kvaliteten. Husk å legge av en del tid til besøket ditt på Garage, her er det mye å pløye gjennom.Akkurat som Ingvild sa, var American Apparel butikken på Wittenbergerplatz, best av alle AA-butikkene i Berlin (tre stykk, blandt annet en på Mitte, hvor vi bodde). Ta gjerne U-bahn linje U2 til Wittenbergerplatz fordi butikken ligger rett ved t-bane stasjonen, dessuten er shoppinggaten Kudamm kun et par hundre meter i retning vest. Her har de mest utvalgt med hyggelig og hjelpsomt (og nokså inspirerende) personale. Se spesielt etter Kele Okereke-lookaliken som jobber her.

EllersHelt definitivt verdt et besøk, er KaDeWe, det berømte tyske varehuset. Dets legendariske sjette etasje er ikke likt noe jeg har sett før, og for all del noe jeg heller aldri kunne ha forestilt meg. Etasjen, som er helt utrolig stor (jeg mener gigantisk), er fylt med alt en kan tenke seg og mye mer innen mat og drikke. De har pasta i alle mulige former og fasonger, kaker, frukt og grønt, bakerier, te, kaffe, alkohol, kjøtt - rett og slett alt. Visstnok skal de ha 4000 typer brød og 1200 typer pølser. Vi forlot KaDeWes sjette etasje med en pakke sjokoladetrøfler, nydelig og eksklusiv te og en god flaske sprudlende rosévin. Servicen er topp, og prisklassen er helt grei for norske lommebøker.

Tips
- Pakk veldig, veldig gode sko med deg til Berlin. Ellers er du sjanseløs.
- La det første du gjør i Berlin bli at du går inn i en av de mange souvenir-sjappene og kjøper en "Berlin City Map and City Guide" fra Splash*guides. Dette kartet hjelper en til oversikt over alle steder en skal besøke, i tillegg til å ha et gateregister (svært nødvendig, spesielt om man leter etter butikker i små, gjemte gater), t-bane kart, informasjon om museumer, gallerier, utkikssteder, kirker, osv. Alt dette for kun 3,5 euro - en god investering.
- Om hotellet ditt ikke inkluderer frokost i oppholdet, ta deg en tur på et av de tradisjonelle bakeriene du finner overalt. Her får du nydelig frokost og kaffe for noen euro.
- Om du bestemmer deg for å ta en sightseeing-tur gjennom Berlin, ikke betal 15 euro for en busstur, men ta deg heller en båttur på byelven Spree. Båtene har ofte åpent tak, men om du er mindre heldig med været, kan du hoppe på en av de med restaurant og tak. Og ikke bry deg med å ta engelsk guide, turen er helt fin uten og man forstår gjerne hvilke bygninger den tyske guiden prater om - dessuten får du det til kun 7 euro (halv pris).
- T-banen er helt klart den enkleste måten å komme seg rundt på, og det er lurt å investere i et dagspass på enten U-bahn eller S-bahn. Det er viktig å vite at den grønne, lilla (S7) og mørkerøde (S9) linjen er S-bahn, og med disse kommer du deg godt rundt i byen. U-bahn er best om du skal besøke den indre delen (linje U2) av byen - akkurat som du ser på t-banekartet.

Bilde-kilde: Yours truly (Alisa)

7 comments:

Carina said...

Flott! Du har vært flink :)Var American Apparel-butikken bra? Har så veldig lyst til å gå i en sånn butikk.
Men du? Hvordan var folkene på gata?

Alisa said...

Jeg synes ikke det var overflow av kule folk der, men en del fine var det jo.

Rose said...

Heii! Jeg var i Berlin for 2 år siden, og jeg må bare si meg enig i at KaDeWe er absolutt fantastisk! Jeg har aldri sett så mye sjokolade på et sted før! :D
Berlin er en virkelig fin by, med mange fine byggninger. Når jeg var der så ble vi med på en guidet busstur rundt hele byen. Det var virkelig verdt pengene! :)

Men, synes du Berlin var finere en London though? :) London vinner for min del:)

Alisa said...

Jeg liker fortsatt London best, hele ånden i London er fantastisk - men jeg likte også Berlin veldig godt.

Karoline said...

Alisa! Det ser helt supert ut. Jeg kunne tenke meg å dra dit en gang. Digg guide.

tekå said...

Ååh! Jeg misunner Berlinere som har American Apparel. :-(

Eira said...

Nice! Jeg vil og til Berlin! Og forresten likte jeg ordet Bildekilde veldig godt.