Sunday, November 26, 2006

«Hvis folket ikke har brød, kan de vel spise kaker.»

Joa, om jeg ikke hadde hatt noe brød å spise, kunne jeg godt ha nøyet meg med litt kake. Få vet vel egentlig hvem som er kjent for dette utsagnet - bortsett fra de jeg har mast på om Marie Antoinette-filmen. Sofia Copolla har regisert den, hun er enestående, sier jeg. Hæ, får jeg som svar. Greit, Kirsten Dunst er i filmen, sier jeg med nederlag i stemmen. ÅJA, men da vet jeg hvilken film du mener, svarer de. Hvorfor er Sofia Copolla så undervurdert? Det kan ha noe å gjøre med at alle filmene hun har laget er indie-produksjoner (Virgin Suicides, Lost In Translation)? Men 'allo folkens! Lost In Translation vant jo faktisk Oscar da!

Poenget er at jeg snakker om den nye filmen til Copolla - "Marie Antoinette", filmen om den berømte franske dronningen, ganske enkelt. Hun var bare en stakkar 14-åring fra Østerrike da hun ble dratt ut av landet for å gifte seg med den lubne, nervøse og betydelig eldre Ludvig XVI av Frankrike. Først var hun nyskapende, berømt og populær blant folket, men ble senere svært upopulær og dårlig omtalt fordi hun var lett på hånden med penger. Hun var også kjent for å være litt lett på tråden, og hadde bøttevis av elskere. Hun elsket kake, mote og musikk - akkurat som de fleste kvinner nå i dag gjør. Så man kan kort og godt si at filmen virker appelerende på oss fordi vi kjenner oss igjen i henne. Marie Antoinette ble halshugget foran et applauderende publikum i 1793, en scene som er ekskludert fra filmen.

En annen god grunn til å se filmen er det uvanlige soundtracket. Man skulle trodd at filmen hadde et kjedelig 1700-talls preget soundtrack - men nei! Heldigvis har Sofia Copolla nok en gang lagt litt av sin musikalske sjel inn i filmen, og det man hører i bakgrunnen av et utall ball og middager, kakenyting og hete kjærlighetsscener, er ikke mye som likner på 300 årganger gammel klassisk musikk. Det er rett og slett en herlig blanding av indierock, nye tolkninger av Vivaldi og The Cure-klassiskere, myk jazz, drømmende eletronika og remixer av gamle slagere som "I Want Candy". Soundtracket er en dobbel-cd, stappet med musikk som kan stå i cd-spilleren år og dager, natt og dag - hele tiden. Det har i hvertfall stått på repeat her hjemme i omtrent to uker nå. Man finner alt fra The Strokes til The Radio Dept. til Air til New Order til Bow Wow Wow til Aphex Twin på platen. Det høres flott ut, right?

Det spekuleres fortsatt på om hendelsen som tok sted på visningen av "Marie Antoinette" på filmfestivalen i Cannes var tolket riktig av internasjonale tidskriv. Det ble nemmelig sagt at filmen ble tatt i mot med applaus - men også med mye buing! Det er jo sjeldent at en film blir mottatt med buing, så det var selvsagt det som ble lagt vekt på når pressen skulle omtale "Marie Antoinette". Men i ettertid fant kritikerne faktisk ut at det var den franske pressen som buet - og i Frankrike skal tydeligvis buing bety det samme som "Denne filmen likte vi". Dermed fant de andre kritikerne ut at hey, denne filmen var jo bra. "Marie Antoinette" har fått bra kritikk fra de fleste, til og med franskmennene. Men allikevel mener mange av franskmennene at dronningen ble tolket litt for sympatisk, og at hun egentlig var en bortskjemt drittunge som fortjente å dø. Morbide franskmenn.

Nå til slutt har jeg en tilståelse å komme med: jeg har ikke sett filmen enda, og har ikke muligheten til å gjøre det før neste uke, men jeg er da i hvertfall positivt innstilt. Hiv deg på Antoinette-bølgen du og - her snakker vi antageligvis Oscar-materiale.

Hør fra Marie Antoinette soundtracket: "Ceremony" av New Order, "Avril 14th" og "Jynweythek Ylow" av Aphex Twin, "Fools Rush In (Kevin Shields Remix)" av Bow Wow Wow, "Opus 36" av Dustin O'Halloran, "Natural's Not It" av Gang Of Four, "I Don't Like It Like This" og "Pulling Our Weight" av The Radio Dept., "Hong Kong Garden" av Siouxsie And The Banshees og aller sist, men ikke minst: "The Melody Of A Fallen Tree" av Windsor For The Derby".

12 comments:

Anonymous said...

De som har fulgt med i historietimene vet vel gjerne hvem utsagnet kommer fra. Den filmen har egentlig aldri fristet meg, men når du snakker så varmt om den (selv om du ikke har sett den), så ble det kanskje litt mer fristende.

Karin

Anonymous said...

Hei AAlisa. Jeg trenger hjelp med ideer.
Hilsen Karoline

sus said...

ja, det utsagnet tror jeg så og si alle vet hvem som "skal ha sagt". Men hun sa faktisk aldri det, det er en myte.

Alisa said...

karoline: hvilken karoline. jeg kjenner så mange. karoline finnema? you are my favourite karoline.

sus: det som er med en myte - er vel at man aldri vet om det er sant eller ei. jau - jeg tror bare på wikipedia!

Anonymous said...

ja finnema. åå så snillt. du er min favoritt-alisa, alisa larsen.
og jeg skal fotografere neste uke og kan velge fritt og aner ikke.

Lise said...

Gleder meg !!

Anonymous said...

HEEI! tenkte at jeg kunne lege fra meg en kommentar;) knall bra side, men jeg gidder ikke å lese alt er i ganke gårlig humør akkurat nå, og dette var ikke så morsomt, var litt for proft for meg, knall side igjen! og foresten er di innviter til julefest en dag før jul;) sikkert hos meg:D knall knall! love yha min smarting!:D<3<3

Johanne<3

Ingvild Telle said...

Hei og hå
Kos at du stakk innom i går. Kjøpte du noe til slutt?
Dessuten så skriver du bra..tenker ikke på å drive med det da? som yrke tenker jeg på.
snakkesssss

Alisa said...

Joda, det var bare fint å se at du er like koselig i virkeligheten som du virker når man leser bloggen din.
Journalistikk frister jo litt som yrkesvalg, men jeg lurer litt på jus/økonomi. Men det er lenge til det, så.

Anonymous said...

I skrivende stund regner jeg med at filmen er fortært . Foruten musikken var det en aldri så liten populærkulturell perle midt i filmen . Jeg så det ikke selv men kona ropte ut . Vi spolte tilbake, og jammen der sto det visst et par Converse sko

Ida said...

Har sett den filmen. Syns ikke den var sååååå fantastisk (men så var ikke dette helt min type film da...) Ble litt overasket når jeg hørte soundtracket. Jeg tenkte liksom "oi sann...var det sånn musikk de hørte på 1700-tallet" xP

Anonymous said...

I will not approve on it. I over warm-hearted post. Especially the title attracted me to be familiar with the whole story.